VLIELAND, parel van het WAD.

Waar de Noordzee Friesland kust ligt een oase van ruimte en rust: VLIELAND, oogverblindend mooi en oorverdovend stil.

Mijn lief en ik hadden het geluk om voor een frisse uitwaaiweek er een zomerhuisje te kunnen huren. Op een unieke locatie, met een adembenemend uitzicht op een immens duingebied vlak achter de branding. Zo in het vroege voorjaar of het late najaar, met nog maar weinig eilandgasten, is in onze beleving de anderhalf uur durende bootreis vanaf Harlingen-haven al een deel van onze vakantie. En daarna komt een week van onthaasten en ontstressen: even geen geprikkel van “ik moet dit en ik moet dat ook nog”.

Want eigenlijk ”doen” we daar helemaal niets. Behalve dan eindeloos genieten van het magnifieke uitzicht, struinen door de zonbestraalde duinen, met blote benen door de koele branding, fietsen door de dennenbossen. Even het verst weg van de drukte van de vastewal, nog nét in Nederland. Terug in de tijd. En vanzelfsprekend: zitten in het zonnetje als het even kan, lekker eten met “in protte wip yn ’t glêske” erbij (deze keer Juttersbitter of een Vliekeurtje) en ongestoorde nachten.

Eigenlijk is een week tekort om onze koppen door de zeewind helemaal te laten leegblazen. Daarom komen wij bij gelegenheid maar al te graag terug om weer te ervaren dat niets Vlieland kan evenaren.

Oân de lofteinder Flylân,

dêr ‘t loft en wetter mei-inoar wrakselje

en wêr de sinne yn ‘e see teraant.

 

* Vlieland kent een 12 kilometerlang zandstrand om te wandelen, te zonnebaden, te vliegeren, te paardrijden, om er te zwemmen of te vissen. Vlieland heeft een eigen klimaat, anders dan onze Friese weerman Piet Paulusma voorspelt: minder regen en meer zonne-uren dan de rest van Nederland. Alleen de inwoners mogen er autorijden. Er zijn volop fietsen te huur en al het nodige ligt zelfs binnen loopbereik: het enige dorp (Vlieland-Oost) aan het Wad, de bossen er pal achter, het haventje, de duinen, zon en zee. Behalve de hoogste duin van Nederland met daarop de kenmerkende rode vuurtoren heeft Vlieland ook nog de grootste zandvlakte van Noordwest Europa ( de Vliehors). Voor actievelingen is er van alles te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s