Zout op de weg.

Zout op de weg?

Bij het huidige ijzige weer wordt heel wat zout  over ons openbare pad uitgestrooid. De vloer van de zout-opslagsilo’s is al lang en breed zichtbaar. Om een aankomende sneeuw-en ijzelperiode het hoofd te bieden kopen Rijk, Provincies en Gemeenten nu een nood-voorraad in. Bijvoorbeeld van Frisia Zout te Harlingen, die ondanks een eerder afgekondig-de productiestop nu wél weer zout mag gaan winnen. En wel tot 100.00 m3 ondanks een te voorspellen nóg grotere bodemdaling.

Nu is het gekke, dat met dat zout, natriumchloride, totaal divers wordt omgesprongen.

In Zuid-Europese landen wint men grof kristalzout door in vijvers zeewater te laten verdampen, waarbij de overblijvende pekel steeds geconcentreerder wordt en er zout-kristallen gevormd worden. Het (zoete) water laat men dus verdampen.

In Israël gooit men dat water  NIET weg, want bij de industriële productie van DRINKWATER wordt juist de PEKEL in zee geloosd.

In Nederland wint o.a. Vitens grondwater, maar dat is lokaal soms zo zout, dat het water ongeschikt is als drinkwater. Daarom moet het NaCl eraan onttrokken worden, en de pekel zal dan diep onder een kleilaag moeten worden gepompt.

Het is overduidelijk dat in de laatste gevallen of het produceren van bruikbaar drinkwater of het produceren van zout flink wat energie kost. Nu is mijn voorstel – tot energiebespa-ring en leniging van de zoutdorst- om de hier in Nederland gevormde pekel te gebruiken in plaats van strooizout.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s