BRIDGE-OMA’S & BRIDGE-OPA’S

Vorige week verzeilde ik op een soort speelplek voor krasse knarren. De luitjes bleken zo fit als  jonge hondjes, alert tot in de kleine uren. Wunderbar: de grootjes doen het nog. Met zichzelf en met anderen. Soms wel twee, drie keer per dag. De stellen, van hoog tot laag, zijn er op uit om te scoren. Als een vrouw wordt gedekt door een heer gaat dat gewoon op tafel. Maar: de dommies die aan zichzelf zitten, mogen dan eventjes niet meer meedoen. Anderen, vast de slimmies, mogen promoveren van een tweede naar de eerste lijn.

Wat zich er allemaal afspeelt: je gelooft je rode oortjes niet. Broedermoord komt nogal vaak voor. Slachtoffers krijgen één kans geboden om de straf te ontduiken. Laatst liet er iemand nog een vrouw lopen. Voor een afmaakklus is er een kale hoge heer, die het “vuiltje” moet wegwerken. Deze sterke man doet wat ie kan, soms door op een blote vrouw te snijden. Een vierde vent moet  de betaling zeker regelen. Ik hoorde tenminste iemand iets fluisteren over contract, een geheimzinnige Steeman en “een  koffertje leegmaken”.

Het is blijkbaar een training waar de koppels zijn opgedeeld in gevechtsgroepen. Ze komen uit alle vier windstreken, en leider Jacobi van het bondgenootschap schijnt ergens in het zuiden  te huizen. De onderlinge communicatie bestaat uit signaleren. Maffe Josie, een tanige tante, besprak in een soort geheimtaal de actuele strategie. Ene Louche instrueerde me onderhands, dat het gaat om slagen te winnen en om zelfs overslagen te produceren. Bij een man-tot-man-gevecht schijnen lengte en een goede dekking van de zwakke hand van belang te zijn.

Een kwetsbare tegenstander kan het dan wel schudden en gaat dik down. De partner volgt met een sprong, een aantal gerichte slagen en soms een serie schoppen. Zo’n portie agressie is voor mij  ‘a bridge too far’, the limit. STOP. Daar pás ik voor. Deze dommie neemt de honneurs wel waar.                                                                                       Touché

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s