De koekjestrommel (column)

De koekjestrommel

Onze buurvrouw is een engel. Ze ziet er even anders uit, maar ze is het wel degelijk. Want zij helpt mensen in nood van vlakkebij en verreweg. Ze leeft al jaren gescheiden van mr. Akeligsma. Toen het stel nog samenwoonde mocht hun dochter nooit wat van vaders. Geld voor paardrijden, muzieklessen of zelfs een abonnement op een tijdschriftje kon er niet af. En later- ná de scheiding- wilde deze uitgekookte krent zelfs geen duit bijdragen voor de studie-financiering van kindlief.

Onlangs belde Akeligsma onze buurvrouw op. Hij had zo’n pijn. Zó erg erg: hij had zijn voet verstuikt en kon echt helemaal niets. Of zij hem wilde helpen………..Goedhartje kón gewoon niet weigeren. Ze sjorde een matras, dekens, lakens en een kussen naar de woonkamer. Ze hielp haar ex te bedde, zette een glas water met een pijntabletje klaar en ging weer naar haar eigen optrekje.

De volgende ochtend belde Akeligsma z’n enigste toeverlaat wéér op. Of lieve hem wilde helpen met aankleden want hij had nog steeds zo’n vréééselijke pijn. En er was ook niets meer te eten. En hij kon ook niet bij de afstandsbediening van de TV. Hij vertelde maar niet dat hij ’s nachts zo nodig had gemoeten. En omdat hij moeilijk naar de w.c. kon gaan had hij z’n behoefte maar in de kamer gedaan.

Buurvrouw kocht in de buurtsuper wat boodschapjes en een bloemetje om zijn hol wat op te fleuren. Bij hem aangekomen wilde ze eerst het boeketje in ‘t water zetten. De vaas naast zijn bed moest ze maar goed omspoelen, zei hij, want hij had er ’s nachts in geplast.

Ze moest wel wat wegslikken, voordat zij hem later in de kleren hielp. Mejuffrouw Handjegauw maakte nog een boterham voor hem klaar, zette koffie, vond nog twee schone koffiekopjes en schonk in. Ze pakte de koektrommel van het bijzet-tafeltje, opende het deksel. Haar hand gleed naar binnen terwijl ze vroeg: “koekje?”

Zo wit als een vaatdoek en kokhalzend is ze even later de woning uitgevlucht. Sindsdien hoeft ze geen koekje meer bij de koffie. Tenminste…..niet uit een koekjestrommel. Touché

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s