WAAR DE KOEIEN LOEIEN (column)

Het is een waarheid als een koe: er is geen koe zo wit of er zit wel een zwart vlekje aan. Ik zal geen oude koeien uit de sloot halen, want het is alom bekend dat kosters koe op het kerhof mag weiden. Nou, ieder diertje zijn pleziertje, zei ik vroeger. Het zal wel werken als een rode lap op een stier, maar NU wil ik toch echt de koe eens bij de horens vatten. We kunnen nu wel nonchalant over koetjes en kalfjes praten, maar het mag best eens met koeieletters worden geschreven: Er zijn zakenlui die je koeien met gouden horens beloven.

En er zijn altijd mensen, zo dom als het achtereind van een koe, die er intrappen, denkend: je weet maar nooit hoe een koe een haas vangt. Maar echt, het maakt deze “hoge heren” niet uit of de koe schijt of de stier. Ze zijn er als de pinken bij en vliegen op hun slachtoffers af als een stier op een bult hooi. Per slot van rekening lopen er op deze wereld meer runderen rond dan je zo ziet. Onder andere deze melk-koetjes. Geen koe wordt vet op de dam, dus als een koe geen melk meer geeft, raakt ze aan de slager. De put wordt pas gedempt als het kalf verdronken is. Dan wordt ook het gemeste kalf snel geslacht en moet het bloeden. Dat snapt een rund nog.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een groot deel van het jaar tot m’n enkels in de groente, heerlijk in het zonnetje. Acht uur lang grazen. Het verse, sappige, kruidige gras graait zo lekker weg.
Dan acht uur lang lekker liggen herkauwen, luieren in de zon, over koetjes en kalfjes praten. Dan een kuier naar de stal, er wordt even aan m’n uier gezogen. Ik kan ervoor kiezen om in de warme stal te slapen of onder de sterrenhemel. Om dan te kunnen luisteren naar de allermooiste muziek die er is: die van de natuur. Is dit even leven als een God in Friesland? Wat wil een rund nog meer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s