Roken is je gezondheid verstoken.

(GRATIS cursus om te stoppen zonder te minderen en anderen te hinderen)

Persbericht: De verkoop van pruimtabak in België is de laatste tien jaar verdubbeld, zo meldde onlangs de Vlaamse krant ‘De Morgen’. Nicotineverslaafden blijken allerlei alternatieven te zoeken nu ze stuiten op omvangrijke rookverboden en fors gestegen accijns. Een deel koopt tegenwoordig pruimtabak voor hun nicotinekick. Internetters bestellen ondertussen flink meer ‘snus’: een tabaksbolletje dat lijkt op een geitenkeutel. Zweden is het enige land in de Europese Unie dat het spul mag verkopen, omdat het daar wordt beschouwd als een plaatselijke traditie. Via internet en de post vinden steeds meer bolletjes hun weg naar de hele wereld. ,,Duitsland, Engeland en China spannen echt wel de kroon”, aldus Jan Rundqvist van SnusWorldwide.com.

Alles wat met roken te maken heeft is voor mij een teer onderwerp. De verkoop van sigaren, sigaretten, pruimtabak en aanverwante artikelen was bij ons thuis middel van bestaan en dus niet-discutabel. In de tabakswinkel van mijn vader lagen de verleidingen letterlijk voor het grijpen. Al heel jong was ik een verstokte roker en ik bleef stevig paffen tot m’n vijftigste verjaardag.
Veel te laat drong het voldoende tot mijn half-verteerde brein door dat ik mezelf en m’n gezin schade toebracht. Met het windje van de anti-rookcampagnes in de rug besloot ik te stoppen. Een try-out met mindering hielp niet: bij elk spanningsmoment verviel ik weer in het aangewende rantsoen van zo’n 25 sigaretten per dag van ’s ochtends vóór het ontbijt tot ’s avonds vóór de beddedonsjes. Meedoen aan een stopcursus was óók geen succes: het enige wat ik er aan overhield was een nóg lager banksaldo en een nóg groter gevoel van mislukking én een grote stapel anti-rooklectuur.

Toen er nicotine-kauwgum en nicotine-pleisters op de markt kwamen en ook die weinig effect hadden, besloot ik m’n eigen stopmethode te bedenken. En die was wél afdoende: sindsdien raak ik geen kankerstokje meer aan. Toen ik pas met deze eigenzinnige methode begon en ook m’n sociale omgeving op de hoogte was van het voornemen, wist buurvrouw aan mijn eigen eega te melden dat ik stiekem toch wél rookte, want ze had me gezien met een cigarillo in de mond. Op overtuigende wijze kon ik uitleggen dat dát stokje geen sigaartje was maar een therapeutisch middel: namelijk een takje zoethout. De truc is dat je met zo’n zoethoudertje tussen de tanden iets in de mond hebt als vervanger van de peuk; de smaak ervan is niet vies, maar het stokje gaat tenslotte vervelend pluizen en je moet de vezels uitspuwen.

Toch is dit goedkope, overal verkrijgbare hulpmiddel niet de basis van mijn stopmethodiek, maar de boef TABAK zelf en wel in de oorspronkelijke gebruiksvorm, namelijk als PRUIM-tabak. In de oertijd werd namelijk het tabaksblad gekauwd vanwege het ontbreken van lucifers en vloeipapier. Het is welzeker: met een klont pruim achter je kiezen is de opname van de nog wél broodnodige hoeveelheid nicotine sneller via het mondslijmvlies dan middels nicotine-pleister of –kauwgum. Het grote voordeel van deze methode is, dat de longen niet verder verteren. Een nadeel is, dat zo’n pruim véél smeriger smaakt dan nicotine-kauwgum. Het effect dáárvan is weer, dat je de smurrie zo snel mogelijk wilt uitspuwen en het resultaat is, dat je minder nicotine binnenkrijgt en zo snel mogelijk wilt stoppen.

Deze pro-bate afkickmethode behelst dus in het kort: de combinatie van een vaste wil om te stoppen, plus het hoofd vol anti-rookslogans, plus flinke wandelingen in de frisse buitenlucht, plus tijdelijk een pruim achter de kiezen en een stukje zoethout vóór de kiezen, plus veel water om het oude gif en de nieuwe vieze smaak weg te spoelen. HV

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s