Afdraaien in de tuin.

Ziet u ze ook weer voorbijkomen? Meestal oudere mannen die zich na de warme maaltijd puffend als een stoomlocomotief in het okselzweet trimmen om in vorm te blijven? Deze beker competitiedrang gaat gelukkig aan mij voorbij. Ik heb een handiger manier gevonden om fit, slank en gezond te blijven: ik beheer een volkstuintje. Werken in de tuin is namelijk goed voor het lichaam: zelfs beter dan andere vormen van lichaamsbeweging zoals wandelen en fietsen. Véél beter en dát ga ik u nu uitleggen.

Fietsen naar de groententuin en later weer naar de woonstee is namelijk al een deel van het totaalgebeuren. Op de alternatieve werkplek aangekomen begint de gezondmakende metamorfose van een heertje in een net pak naar een stoere werkman in overall, laarzen aan de voeten en rouwrandjes aan de nagels. Onder vrolijk vogelgefluit vallen alle dagelijkse sores van me af.

Met een half uurtje grasmaaien en wat takgesnoei zijn er al gauw tweehonderd boterhamcalorietjes verbrand. In een rustmoment op het zonnige terrasje is een bakkie troost dan wélverdiend. Daarna is wat pittig spitwerk bijzonder goed voor rug en buik. Harken en schoffelen is weer stimulerend voor de armen. Tuinieren, inclusief het voortduwen van een kruiwagen mest, het bukken om sla- of andijviestekjes uit te planten, is eigenlijk een allround-training waarbij alle spiergroepen worden getraind.

Belangrijk is wél de afwisseling van deze klusjes, lichter en zwaarder, voor de verschillende spieren. Verder: op deze leeftijd niets forceren en terdege op de houding letten. En natuurlijk af en toe een gezellig babbeltje met een buur-volkstuinder.

Maar last but not least: de onbespoten koestront-bemeste kwaliteit van de buit. Een zak rabarber om een heerlijke compote te maken; de rijpgeplukte rode-, zwarte- en kruisbessen. De tasjes met diverse soorten sla, een portie krulandijvie. En kisten met nieuwe aardappelen, netten gevuld met ui en sjalot, dozen met appelen en stoofpeertjes voor de hongerwinter. Kortom: Laat andere knapen maar langs de Lindelaan lopen zweten. Ik heb m’n fit wel gevonden in het volkstuingebeuren. HV

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s