Elektro-auto’s. (column)

Elektro-auto’s. Daar moet Friesland in (aan) geloven.

Een onderdeel van het GREEN DEAL–akkoord tussen Rijk, Provincie en ondernemers is Drive4Elektric.
Afgezien van het feit dat de burger GEEN DEEL had in de besluitvorming, heeft de “consument”er wel degelijk mee van doen. Het een en ander kost een sloot geld. want de provincie Fryslân zet in om 2000 elektrische auto’s, bussen en scooters en 3000 boten op stroom te krijgen in 2015.
Dat is kort dag, aangezien de inkt van het akkoord nauwelijks droog is en er hier geen auto gebouwd zal worden. Ik heb in het voorjaar maar eens zo’n fluisterboot gehuurd. Geen succes, want daar zat geen vaart in.

Het grote publiek wil niet zo haastig aan bv de electrische auto. Terecht. Want die karretjes (in heel Nederland zijn daarvan in een half jaar maar 269 verkocht) zijn DUUR ( €30.000-€100.000), de actie-radius is hooguit 100 km, ook de accu’s zijn kostbaar en steeds sneller ontladen. De zware accu’s meeslepen kost bovendien meer energie dan een, gedurende de rit, leger en lichter wordende tank met vloeibare brandstof. En: de benodigde elektrische energie komt niet aanwaaien en moet OOK worden geproduceerd. En dát gebeurt nog in vervuilende kolengestookte centrales. Dat het toekomstige elektro-vervoer CO2-uitstoot zal besparen is dus een fabel.

Ik zie in een elektro-auto niet meer dan een schaamlapmiddel voor de super-rijken. Want oplaad-stop-contacten zijn er nauwelijks, het herladen of verwisselen neemt té veel tijd in beslag. Maar het ergste is en blijft voor mij het gebrek aan medezeggenschap van de bevolking in dergelijke, als DUURZAAM bedoelde, ontwikkelingen, waarbij ook- en alsnog diverse bestaande regelingen en wetten “versoepeld” moeten worden.
Maar ja, het KLINKT wel mooi: HET NOORDEN PROEFTUIN GROENE ENERGIE.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s