OOSTBLOKKERS EN DE EURO

Door enthousiaste verhalen van een kennis werden mijn man en ik verleid tot een verkenningstocht door Tsjechië. Wat een schitterende landschappen kun je daar nog vinden: hoge heuvels en bergen met kloosters en kastelen, eindeloze bossen, talloze idyllische beekjes en leuke dorpjes ……..
In de tweede wereldoorlog werden door de Duitsers hele streken vrijwel ontvolkt en daarna hadden de Russen schietruimte nodig langs het ijzeren gordijn. De overgebleven bevolking, beroofd en berooid achtergelaten, moest het maar verder zien te rooien zonder zoiets als Marshallhulp.

Na het nazi-regime en het communistische bewind lijkt de natuur in de Tsjechische grensgebieden zo onbezoedeld. Maar: overal staan nog als rotte kiezen de doorzichtige karkassen van de eertijds luisterrijke woonhuizen van de 3,2 miljoen door de Tsjechen verdreven Sudeten-Duitsers. In de centra van steden en dorpen is met hulp van de OESO het hoogstnodige gerestaureerd maar ernaast ligt de puinzooi te wachten op initiatief om dát eens te verwijderen. Wel huppelt de jeugd er in moderne kleding met zo’n play- mobieltje rond maar zij zullen zich wel te goed vinden voor zo’n grote himmel-beurt.

Op de wegen is opvallend weinig autoverkeer. Wandel- en fietspaden zijn er lang niet overal. Op een voettocht in het binnenland moesten wij eens de berm inspringen om het vege lijf te redden toen een Niekie Lada in zijn roestige Skoda kort door de bocht vloog. Dezelfde kromgetrokken knaap troffen we even later aan in een cafeetje achter een pint Plzener pivo (vraag-prijs: 15 Tsjechische kronen = 50 eurocent). Toevallig sprak hij een woordje over de grens. Hij vertelde dat z’n vader hem vlak na de oorlog naar het buitenland had gestuurd om een taal te leren en om wat te kunnen verdienen. En dat ook hij z’n kinderen om dezelfde reden had heengezonden. En dat ook zijn kleinkinderen wel eenzelfde lot zou treffen.

Zo te zien kunnen en moeten de huidige 10,2 miljoen Tsjechen een flink deel van hun inkomsten uit het toerisme en de export halen. Dat gaat zolang het land nog zo goedkoop is. Maar: straks bij invoering van de euromunt in Tsjechië *) kon dát wel eens gauw gebeurd zijn. Want bij zo’n 30 tot 50 % hogere prijzen voor voedsel, drank en onderdak zullen veel toeristen, waaronder de West-Duitse grijze golf, er wel wegblijven. Bij de stijging van arbeidskosten en grondstofprijzen kwijnt ook de export weg. En: bij sterk stijgende kosten voor levensonderhoud hebben de Tsjechen zelf geen geld meer over om het land verder op te krikken. Wordt het dus een Oost-blok aan het Westerse been? ANNA LIESE

*) Tsjechië is sinds 1 mei 2004 lid van de Europese Unie en van de Economische en Monetaire Unie, maar voldoet niet aan de eisen om de euro in te mogen voeren en gebruikt nog zijn eigen munteenheid, de Tsjechische kroon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s