MOOI LEUK (column) 

Ik ben nogal gevoelig. Taalgevoelig, voor sommige woorden. Overgevoelig, allergisch zelfs.

Zoals voor het woordje LEUK. Je zult vast wel eens reactie-mogelijkheden hebben gezien onder de kop: DIT VIND IK LEUK. In ontelbare bijdragen en in ontelbare reageer-acties van reagluurders moet iets LEUK worden gevonden. Te hooi en te gras: een leuke avond, een leuk boek, een leuke jongen. Winkelen is leuk, zelfs tanken blijft leuk, een foto is leuk, een weblog is leuk……alles moet tegenwoordig maar ge-like-d worden.

Hetzelfde zie je met MOOI. De wereld is mooi, Limburg is mooi, Zutphen is mooi, dat meisje is mooi, dat bloemstuk is mooi, het is een mooi gebaar…….

Nu is het merkwaardige dat die beide woordjes inhoudloos zijn, juist omdat ze op vrijwel alles kunnen slaan. Wordt er bijvoorbeeld iets verteld over een pas verschenen boek en de reactie op het artikel is: EEN LEUK BOEK, dan kan sowieso het woordje EEN worden geschrapt. En omdat over een BOEK werd geschreven kan ook dat woordje vervallen. Blijft over LEUK. Maar wat is leuk in dit verband? Interessant? Spannend? Romantisch? Goed geschreven?

Kortom: een reactie als MOOI of LEUK is volkomen betekenis- en zin-loos. Zoals zovele Twitter-uitlatingen als: Goede morgen. Eerst maar koffie zetten. Ik ga nu stofzuigen. Ik moet eten koken. Wel te rusten. Tot morgen. ONZIN, omdat het NIEMAND interesseert wat de schrijver of schrijfster uitspookt of twee jaar geleden heeft gedaan om 10 uur 10.

Ter bestrijding van deze zinloze internetvervuiling is nu opgeriocht de vereniging BGM&L ter Bestrijding Gebruik MOOI & LEUK . Iedereen wordt uitgenodigd om een intelligenter, passender alternatief te plaatsen bij elke internet-eruptie waar LEUK of MOOI wordt gebruikt. Totdat LEUK en LIKE LIJKEN zijn geworden.

\/ vind ik leuk.

\/ vind ik niet leuk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s