HUISMAN HENKIE (deel 1)

Geïnspireerd op een column van de Zuid-Afrikaanse journaliste Maureen Joubert.

Vandaag de dag krijgen de meeste mannen het echt niet meer Spaans benauwd om ’s nachts de baby te voeden, om de stofzuiger uit de kast te rommelen, om etenswaren te kopen of om te koken.
We hebben het dan wel over een huishouden waar man en vrouw beide werken, of over de situatie waarbij de vrouw gaat werken omdat het kroost wel op eigen benen kan staan. In het algemeen houden mannen écht niet van huiselijk werk. Het is niet het lichamelijke aspect ervan wat de mannen niet zouden kunnen bolwerken, maar ze worden kriegelig alleen al van het kijken ernaar. Neem nou eens een man die met pensioen gaat. Veertig jaar lang verlaat hij werkdagelijks zijn huis met z’n hoofd vol cijfers en diagnoses. En ’s avonds keert hij vermoeid terug in een schone, helderblinkende en stofloze woning. En dat is nu precies de omgeving voor een man om te kunnen genieten van de krant, z’n biertje en het TV-nieuws.

Maar plotseling, bij z’n pensionering, wordt deze man overspoeld door de warboel en het geroezemoes van het huishouden. De stofzuiger raast en blaast de godganse dag, lijkt het. De top wordt bereikt als de herrie van de wasmachine en de vaatwasser daar nog bijkomt. Heeft een man dan nooit rust en vrede in z’n eigen huis, snauwt hij z’n vrouw dan toe. Als de eensklaps ook overdag aanwezige man zich overal mee gaat bemoeien en zijn vrouw letterlijk en figuurlijk danig in de weg zit, ontstaan er ergernissen.
Als zijn vrouw uit werken gaat is de ‘man-met pensioen’ helemaal uit zijn doen. Want na uitvoering van de -in het zicht van veel vrije tijd- jarenlang uitgestelde klussen wordt ook de huishouding zijn werkgebied. Maar daarin is de kersverse huisman vooralsnog zijn anker kwijt en volkomen stuurloos.

Daarom is het voor veel mannen een uitkomst om vooraf een (alleen voor mannen toegankelijke) cursus: ‘ PENSIOEN-IN-ZICHT’ te volgen. Want dán wordt hen op neutraal terrein de juiste keuze aangeleerd tussen de vloer ofwel de wasmand voor de was, tussen de koelkast ofwel de vuilnisbak voor lege melkpakken. Onder begeleiding van een psycholoog wordt het verschil duidelijk gemaakt tussen ‘je moeder en je partner’; geleerd dat toiletrollen echt niet vanzelf aangroeien en dat lege bierglazen niet uit zichzelf de vaat-wasser invliegen. Er is een diashow met praktijktraining in ‘geef-planten-water’ en ‘zoek-de-goede-plek’ voor ‘het-kunnen-vinden van dingen’. In een rollenspel wordt getraind in ‘het-ideale-winkelmaatje-zijn’ en het ‘de-weg-durven-vragen’. Daarnaast zijn er heuse gespreks-groepen voor onderwerpen als: ‘neem eens een bloemetje mee”, ‘je hebt heus niet altijd gelijk’ en ‘laat de afstandsbediening toch met rust’.
Al met al is een dergelijke cursus een zegen voor de mensheid (vooral voor de vrouwen). HV

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s