Scheiding voor haar (column)

In de kapsalon van Nilofar Saleh in Spangen is een speciale afgeschermde ‘moslimaruimte’ ingericht. ‘De ideale oplossing voor streng praktiserende moslima’s en voor mij, want zo kan ik mannen en vrouwen blijven knippen’, aldus kapster Saleh.
Moslima’s die de kapperszaak in Spangen binnenstappen, kunnen volgens Saleh rekenen op volledige discretie. De ramen in de moslimaruimte zijn voorzien van melkglas zodat niemand naar binnen kan kijken en er staat maar één kappersstoel zodat de vrouwen niet in het bijzijn van anderen hun hoofddoek hoeven afdoen.

De kapster kwam op het idee van een ‘moslimaruimte’ toen ze steeds vaker door gelovige vriendinnen werd gevraagd aan huis te knippen. Saleh: ‘Veel vrouwen van mijn leeftijd stappen liever niet een reguliere kapsalon binnen omdat ze dan in het bijzijn van vreemden hun hoofddoek moeten afdoen’.In Nederland leven vele moslima’s. Volgens het Islam-geloof moeten deze dames buitenshuis een hoofddoek dragen om de aanblik ervan af te schermen van de blikken van ongehuwde moslim-mannen. Omgekeerd schijnt de Islam geen bezwaar te hebben als getrouwde of ongetrouwde moslim-mannen zich in de westerse zwembaden en op westerse stranden zich vergapen en verlekkeren aan bikinidragende westerse zwemgodinnen.

Wat het kapgedrag betreft: uiteraard hebben moslim-mamma’s ook haar. Ook hoofdhaar dat groeit en groeit en waar af en toe wel eens een puntje vanaf moet. En nu is het nog niet zo, dat de moslima-populatie in alle Nederlandse steden en dorpen zó groot is, dat een eigen kapsalon voor moslima economisch gezien rendabel is. Moslima-meisjes moeten het dan laten doen in een westerse kapsalon.

En dáár wringt de schoen: waar wel een kapsalon is met mannen en vrouwen als kapper of kapster voor mannelijke en vrouwelijke autochtonen of moslim-allochtonen is er dan die discriminerende scheiding, waarachter zich alleen vrouwen mogen bewegen. En waar niet zo’n gespecialiseerde salon gevestigd is, worden de moslim-meisjes thuis geknipt: voor niks, keurig legaal betaald , maar ook ZWART voor de belasting-opgave.

Jasmijntje zat achter het gordijntje.
Wat deed men daar? Daar kamde een kapster haar haar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s