Ambtelijke taal (column)

Nou lees je het ook eens van een ander. (uit MAGNOLIA, 16-10-2005).

Niets is zo moeilijk om de Taal der Ambtenarij te spreken teneinde door te dringen zodat je bijvoorbeeld een bouwvergunning voor een schuurtje kunt aanvragen die binnen afzienbare tijd verstrekt wordt. Het beste is om de verantwoordelijke ambtenaar een koekje van eigen deeg voor te schotelen:

Geachte slormentaris,

Binnenkort wil ik een greuvel aan de kwerkelmatige en stroetverbordingsplichtige strevel bouwen. Wat moet ik qua krabinkel-paperasserije dan voor de woenderaken verfiebelen? De greuvel komt als het ware twee kwaker van de woenderaken, waar op dit moment gedriepeneerd wordt. Kijk, als de homperans links van de greuvel aan de kwerkel geklombat wordt, dan zie je d’r niks van.

Even ter veruitklaring: de greuvel krijgt een gebogen kwarikonkel, een gele met rode strepen. Maar als dat onverhoopt anti-gestroven is, dan is wat mij betreft een rechte kwarikonkel ook gragelijk. Al heb je dan wel dat de homperans dus een beetje in de zuusper garineert. Da’s dan wel een nadeel. Maar ja. Mochten de grafinator en de schupper NIET VERFIEBELEN, wat ik jammer zou vinden, dan kan de sompiematige greuvel van de kwerkel ook gesapineerd worden. Eventueel. Al staat de kwurk van de homperans er niet echt achter. Hij wiekt niet zo op sapineren, eigenlijk, omdat dat zo opvalt.

Ik heb al wel met buurmanski geproten. Ik zeg: “Binnenkort wil ik een greuvel aan de kwerkelmatige en stroetverbordingsplichtige strevel bouwen. Wat vind je daarvan.” Nou, eerst was ie wat hystorkel, maar later werd ie wel aardig gehallewiest. “Je kwerkelt maar jink met je greuvel’, zei ie. Dus dat zit wel goed.

Maar nu schomper ik dus een beetje tegen de knorkel aan. Zou u mij de puntilex kunnen extraleren zodat ik met m’n greuvel aan de gang kan? Uiteraard ben ik gaarne besturkt om dit nader uit te vroeten. Hartstikke beknurkt alvast.

In verstroeling van uw fratilatie,
Met groendelijke vriet.

Nou. Zo moeten ze het toch wel begrijpen? Ik denk dat ik binnen afzienbare tijd met m’n schuurtje kan beginnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s