VEGTLUST

De onlangs uitverkoren DICHTER(ES) van Nederland, Anne Vegter, ziet het als haar opdracht om de vader- of moederlandse poëzie een dochterlijke lift mee te geven. Na haar vier jaar nationale dichterschap zou elke ingezetene een tiental gedichten moeten kunnen declameren.

Anne wil de (=haar) poëzie niet alleen kindvriendelijker maken, maar ook nog zoveel mogelijk vers-spreiden via “Social Media”. Vegter zal het initiatief nemen om het schrijven van poëzie te populariseren en tegelijk het niveau te verhogen. Moderne media zal zij bij haar activiteiten als Dichter des Vaderlands combineren met flashmobs of oeroude middelen als spreekkoren.

   Anne Vegter is wegens ziekte genoodzaakt om haar lezingenserie aan de universiteit van Groningen af te blazen. Ook de werkcolleges met studenten gaan niet meer door. De  Lionsclub in Leeuwarden plaatst een poëzie-tableau in het trottoir van de Sophialaan met een gedicht van Anna.

Dichteresse. vegter_anne_Intussen is de maatschappij aan het verharden en is er voor het dappere dichtwerk nauwelijks aandacht. Een zwaarwegende ambitie dus, van die Anne Vegter. In ieder geval heeft Anne wél haar achternaam mee.

Ik ben het overigens van harte met haar eens en ben al lang bezig een poëtische paadje schoon te vegen en te bestraten met mijn steentjes. In die stratosfeer is naar mijn mening het KORTE VERS van belang. En wel omdat de meeste lezers en kijkers KOPENSNELLERS zijn: de kop van een artikel, de one-liners worden opgepikt en onthouden. Bevordering van het uit-het-hoofd-leren van een dozijn zwaartillende, ellendiglange verzen zie ik niet zo zitten.

Ik hou me zelf maar bij korte versvormen als de haiku, de senryu, de tanka en het liefst bij de haiga ( het beeldgedicht én het klankbeeldgedicht). Nu is verspreiding, het delen van poëzie ook een ambitie van Anne. Jawel, via Twitter, Facebook en zo? Tja….mijn oplossing is om gedichten (de korte verzen dan) te publiceren op internet en wel ALS FOTO.
Zoek-automaten als Google maken namelijk automatisch mooie ALBUMS met afbeeldingen. Ook van beeldgedichten. En vanuit dat type afbeeldingen-albums kan elk gedicht (dus: voor zover opgemaakt als afbeelding) met een e-mail worden meegestuurd, gedeeld.

Mijn benamingen daarvoor zijn: MAILHIT, mailhitten, Poetry-toPic, MAIL+ (waarbij de + staat voor de toegevoegde waarde van een gedicht of een andere kwaliteit).
MAILHITTEN: GEVONDEN & VERZONDEN…..wat let je om het eens te proberen? Bijvoorbeeld door zo’n beeldgedicht (fotovers) ergens in het hieronder aan te klikken met rechts en de optie PER E-MAIL VERZENDEN te benutten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s