bosjes boze biologisch kwekende rozenkwekers 

Directeur Mirjam de Rijk van de Stichting Natuur en Milieu zou weleens een stekelige verrassing kunnen krijgen. Want het CDA heeft rozenkwekers opgeroepen om de directeur een cactus op te sturen. De Rijk vroeg mensen om geen rozen te kopen voor Valentijnsdag, omdat veel rozenkwekers illegale bestrijdingsmiddelen zouden gebruiken.
-Tja, bij het maken van de bosjes rozen blijven bergen doornen over. Vast een hele kar vol. En als die kar van de vertoornde ontdoorners getrokken wordt door een CDA-er, dan weet je het toch, Mw. De Rijk? Daarvoor hebben de rozenkwekers geen cacatus van node.

Deze kwestie komt op mij over als een overtrokken reactie op een ongenuanceerde conclusie. Ik heb jaren in Wieringerwerf en Rijnsburg gewoond en ik herinner me nog de berichtborden van de gemeenten die steevast volgeplakt waren met ontheffingen voor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Een ernstige zaak, want daarmee leggen ook bijen het loodje. Bijen maken niet alleen honing, zij zijn cruciaal voor het leven op aarde. Elk jaar bestuiven zij 90% van alle planten en gewassen. Hun waarde wordt geschat op $40 miljard en bijen nemen in vele landen meer dan één derde van de voedselvoorziening voor hun rekening. Zonder onmiddellijke actie tegen het gebruik van voor bijen schadelijke pesticiden zal veel fruit, groente en noten uit de schappen verdwijnen.

We zien in recente jaren een sterke en verontrustende daling in de bijenpopulaties. Sommige bijensoorten zijn al uitgestorven en van andere soorten in de VS is er nog maar 4% over. Wetenschappers zoeken al jaren naar de oorzaak. Nu heeft het Europese Voedselveiligheid Agentschap verklaard dat giftige chemicaliën, genaamd neonicotinoïden pesticiden, mogelijk de oorzaak zijn voor de grote bijensterfte. Frankrijk, Italië, Slovenië en zelfs Duitsland, waar producent Bayer is gevestigd, hebben een verbod voor deze pesticiden ingesteld. Maar Bayer blijft het gif exporteren over de grenzen heen. Ook naar Nederland.

Ben je boos? Pluk een roos. Zet ‘m op je hoed, dan ben je morgen weer goed. Nou, misschien sturen de kwekers wel mét de doornen een roosje naar dat nare doornroosje.

Kent U trouwens die van die hitsige egel? “Dat steekt hè?”, zei de bijziende egel, en hij beklom een cactus.

Gek, door mijn dikke vinmgers *) stond er eerst stekt i.p.v. steekt. Erg toepasselijk, want cactussen worden wel gestekt. Ze zijn dun gezaaid. Nu maar uitkijken, Mirjam, dat ook op cacteeën geen mens- en bij-vijandige chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Kun je nu thuis mooi even uittesten.

*) Zie Dikke vinmgers (column): https://123gedichten.wordpress.com/2012/12/20/touche-column-dikke-vinmgers/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s