Protectie (column)

Maart 2013.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel roept Duitsers op om in eigen land op vakantie te gaan.

Een gedachte die me bekend voorkomt. Tijdens de jaren dertig was de slogan:
KOOP NEDERLANDSCHE WAAR, DAN HELPEN WIJ ELKAAR.
Bij het bestrijden van de economische crisis tijdens die jaren dertig bloeide ook in Nederland het protectionisme. In andere Europese landen werden Nederlandse producten geweerd. De regering besloot in 1931 daarom de Nederlandse fabrikanten te helpen met een beperking van import. De actie was redelijk succesvol, pas na 1936 begon de economie zich te herstellen.

Tegenwoordig is het toerisme een belangrijke motor van economie. Spanje, Portugal, Griekenland en veel andere landen kunnen niet zonder die inkomsten. Daarom is mijn slogan …… VIER VAKANTIE BIJ DE GRIEKEN EN RED DAT LAND. Het voordeel is dat de Nationale luchtvaartmaatschappijen minder snel failliet gaan. En dat er meer Griekse sinasappelen, olijven en dergelijke ter plekke worden gekocht.

Aan de andere kant kan het geen kwaad om ook in Nederland meer eigenheimse producten te kopen, want dat spaart transportkosten en energie. Het milieu wordt minder vervuild en de burgers worden niet belast met hogere lasten vanwege leningen aan de noodlijdende lidstaten. Want laten we de “leningen” aan bv Griekenland maar beschouwen als ontwikkelingshulp waar meestal niet veel goeds uit voortvloeit. Als toeristen in zo’n hulpbehoevend land de middenstanders steunen dan heeft iedereen daar plezier van. En niet de jarenlange ellende van nationale beknibbelingen.

Het voordeel van het wegblijven van de Duitse toeristen voor de Nederlandse vakantiegangers is, dat de laatsten meer in eigen land een dan iets goedkoper vakantie-verblijf kunnen vinden. En dus meer vakantiegeld aan Nederlandse producten kunnen gaan besteden. Vast en zeker zal het Hollandse kabinet volledig opgekrikt voor de aankomende Koningsdag met “iets leuks” komen. Om de Neederlandsche economie er weer bovenop te helpen, de schaduw van het machteloos ongenoegen voorbij. Op zo’n kantel-moment moet een land het weer van ‘eigen brood en volksspelen’ hebben. Zó bestrijdt op 30 april het Oranje-kabinet Wijers-I het doorzeurende onbehagen in de Nederlandse samenleving.

Als ook het weer nu een beetje meezit, komt het vast wel goed. Leve ORANJE, leve Holland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s