DE POT OP

Urine, ook die van de mens, bevat waardevolle meststoffen. Naast zout (NACL), waar de meeste landplanten niet van houden, bevat de plas stikstof en fosfaten. Vroeger werd in de NederLanden urine gebruikt om leer te looien en wol te wassen. Tilburgers worden naar dat gebruik KRUIKENZEIKERS genoemd.
In Afrika zijn serieuze projecten opgezet om landbouwgrond met menselijke urine te bemesten. Van de westerse landen is men in Zweden en Finland het verst gevorderd met het opvangen van de plas en het gebruik ervan als meststof.
In Nederland is het niet toegestaan urine te gebruikende in de reguliere landbouw. Al sinds 2005 zijn er experimenten gestart. In Wageningen zou worden onderzocht hoe het wél is toe te passen. De resultaten van die proef heb ik niet kunnen achterhalen.

TILBURG. In 2011 is een proef gedaan, waarbij urine, die op grote Tilburgse evenementen rijkelijk pleegt te stromen, werd opgevangen en door een piesplasverwerkingsbedrijf werd omgezet in kunstmest en energie. Het BAT (Brabants Afval Team) heeft deze kermis ongeveer 33.000 liter urine verwijderd uit de plaskruizen en urinoirs. De opper-BATMAN van het recyclingsbedrijf ziet een groeimarkt voor het recyclen van urine; de droge kunstmest kan worden doorverkocht. De resultaten ervan heb ik niet kunnen vinden.
Tja, het is lekker vissen in de subsidievetpotten: http://www.daaromgroningen.nl/themas/energie/nieuws/gronings-waterschap-wil-stroom-opwekken-uit-rioolwater.

LEEUWARDEN 2013 – Ook in Friesland komt urine nu in beeld als onuitputtelijke bron van energie: GELE STROOM UIT DE PIESPOT. Na een proef in Veendam, start binnenkort een nieuwe pot-pilot in Leeuwarden. De proef begint over twee weken bij het waterschap in de Friese hoofdstad. De plas van 280 (mannelijke) medewerkers wordt opgevangen via urinoirs. In een laboratorium worden vervolgens fosfaat en stikstof uit de plas gehaald en via een brandstofcel omgezet in elektriciteit. De PIESPOTTEN van het Friese waterschap zijn dagelijks goed voor acht kilowatt uur stroom, zo is de verwachting. Eén van de in Friesland aanwezige elektrische auto’s zou daar maar liefst vijftig kilometer op verder kunnen komen. Dat hangt er natuurlijk ook vanaf hoe HARD DAT WATER is.
De proef duurt naar verwachting een jaar of zo. De resultaten daarvan zal ik waarschijnlijk ook niet kunnen vinden.

Het naadje van deze plaskous hoeven we niet te weten. Want je kunt er vergif op innemen, dat deze pies-pilots in Wageningen, Tilburg, Veendam of Leeuwarden stromen subsidiegeld kostten en kosten. En dat die subsidiepot anno 2013 al aardig leeg is. Té leeg voor goed onderzoek en efficiënt gebruik van zowel financiën als menselijke plus dierlijke urine als bron voor meststoffen en energie. Want er is nog die enorme koeienpiesplas. Sinds het grootschalige gebruik van kunstmest (vervoerkosten, energieverslindende producties) is de oorspronkelijke benutting van stalmest en gier strikt gereguleerd. Maar bij deze experimentele invulling van mogelijke toepassingsmogelijkheden zouden de WETSUS-geleerden zich tóch eens achter de kurkdroge oortjes moeten krabben. Over kurkdroogheid gesproken: deze maand pas is toegestaan om bij droogte weer drijfmest te gebruiken. Want zonder die nattigheid verstuift de droge mest.

Het kwam me al een tijdlang een tikkie on-zinnig voor als in de toekomst een drijfmestoverschot (met veel energiekosten) eerst ontzout en ontwaterd moet worden om ervan droge meststof te fabriceren en om er later weer water aan toe te moeten voegen. Of om naast de zoute urineplas een tank drinkwater te tanken om dan het potentiaalverschil ertussen te gebruiken om elektriciteit op te wekken. Lijkt me toçh handiger om zoutminnende planten te kweken met hulp van vloeibare meststof plus (voor verdunning) het hier overvloedige slootwater. Hoewel…een ondergrondse Yellow Urine-River vanaf de Friese rundveestallen met bovenliggende oplaadpunten voor een 100% dekkend electrisch vervoer en huishoudelijke e-stroom is ook geen slecht idee. Dan kunnen de pilot-subsidiepiespotten tenminste definitief naar de kringloop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s