GELD ALS WATER: loodgieter *) nodig.

Toen het programma Brandpunt kortgeleden onthulde dat Bulgaarse en Poolse bendes grootscheeps frauderen met belastingtoeslagen als zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag, barstte er een storm van verontwaardiging los. Ambtenaren van de rijksbelastingdienst zijn woedend op hun baas, staatssecretaris Weekers van Financiën. Ze zeggen, dat ze hem al een jaar geleden van de lekkage op de hoogte hebben gesteld en dat hij veel eerder had kunnen ingrijpen in deze miljoenenfraude.

Frans Weekers beweert nu, dat hij niets wist van de fraude en dat hij er pas kennis van kreeg door de uitzending op Brandpunt.
Volgens zijn zeggen nam hij daarna meteen maatregelen: ‘De mensen in de uitvoering zijn er onmiddellijk mee aan de slag gegaan. (…) Ik ben heel erg blij dat er twee verdachten zijn opgepakt.’
Vandaag dient Weekers zich in de tweede kamer te verantwoorden over het weglekken van zo’n 100 miljoen belastinggeld, zijn gebrek aan voorkennis en het slechte contact met zijn ambtenaren. Het is nog maar de vraag of de PvdA en de VVD hem de hand boven het hoofd blijven houden omdat zijn voeten al zo nat zijn geworden.

Ik denk dat meneer Weekers een wakkere loodgieter mistte. Een loodgieter? Ja, iemand die op afroep langskomt als er zoiets als belastinggeld weglekt. Die niet zoals Frans in paniek raakt en die resoluut de hoofdgeldkraan dichtdraait. Waarbij Frans met zijn ambtenaren de schade aan de geldstroom kon inventariseren en kon opdweilen. Waarna de kapotte leiding vakkundig en snel kon worden gerepareerd.

Wat nu gebeurde is dat, terwijl de staatssecretaris van de parasitaire fraude (de lekkage) wist, er niets werd ondernomen om die diefstal tegen te gaan en toen de leiding barstte, hij in paniek ontkende dat hij ervan wist. Misschien had Frans een jaar geleden tóch naar de waarschuwingen moeten luisteren en die eerder bekende loodgieter moeten bellen i.p.v de lekkende geldstroom op zijn beloop te laten en te riskeren dat hij met de afgetapte geldstroom zal worden weggespoeld. Want bij een mogelijke strop van 4 miljard verlies aan belastinginkomsten naast steeds zwaarder wegende bezuinigingsmaatregelen is het duidelijk dat er nu een stuk leiding moet worden vernieuwd. En nóg zo’n stuk vanwege het niet tijdig erkennen en repareren van 4 miljard té hoge ziekenhuisdeclaraties. In Nederland zijn er zo’n 13 miljoen zorgpremie-betalers en die zijn dus door deze fraudes elk voor zo’n 300 euro gedupeerd. Je kunt de lethargie van Weekers vergelijken met iemand die aanmaningen een jaar lang ongeopend in de afvalbak gooit: het is er niet, dus het probleem bestaat ook niet. En nu? KOP IN HET ZAND, dan hoor je de herrie van dertien miljoen benadeelden ook niet.

*) zeg maar BELASTINGFRAUDE-BESTRIJDINGS-COÖRDINATOR.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s