KNAL (column)

Er werd aangebeld. Onze dochter deed de deur open. Er stonden twee meisjes op de stoep. Eén ervan huilde onbedaarlijk. “Er is wat gebeurd, is die auto voor het huis van u?”

Knal

Ja, dus. De achterruit van de auto van onze dochter was volledig in gruzelementen. De ontdane meisjes werden binnengehaald voor een drankje tegen de schrik, een pleister op de wonde en voor contact met de achterban. Gelukkig had het wicht niets gebroken.

Even later kwam vaderlief aan in een dikke Mercedes. En alle formaliteiten werden keurig geregeld. Niks mis mee, maar toch: wát een gedoe….auto uitruimen, uitvegen, stofzuigen inclusief de straat. Gat afdichten, verzekering en schadeherstel inlichten, wachten op de glaswacht…urenlang.

Wat bleek nu? Het meisje was onder het fietsen zo intens in de weer met haar mobieltje dat ze de geparkeerde auto van onze dochter niet had opgemerkt en er dorsaal was opgeknald.

Hier is een opmerkelijke overeenkomst met een gebeurtenis van twee jaar geleden te zien. Toen stond onze caravan langs het trottoir. En toen knalde daar ook zo’n dom blondje tegen aan. Was ook al met haar mobieltje bezig. En nu is de grote vraag: is voor ons huis de standplaats – nog wel onder een lantarenpaal – behekst of ligt het aan wat anders?

Gister stond in ons dagblad een artikel over het menselijk brein. Vrouwen-hersenen zijn inderdaad wat anders dan die van mannen. Dames (en dus ook minderjarige meisjes) krijgen van kind-af-aan meer neurale verbindingen tussen hun linker- en hun rechter hersenhelft en schijnen daardoor beter te kunnen multi-tasken.

Nou, dat is dan niet het geval bij fietsen en tegelijk telefoneren of SMS-sen. Heel terecht, dat de Rijksoverheid het gebruiken van een foontje achter-het-stuur heeft verboden. Helaas is over het hoofd gezien, dat een wielrijder óók aan het verkeer deelneemt en: een fiets heeft óók een stuur. Ik pleit dus voor verbod op gebruik van mobieltjes in het verkeer inclusief het fietsverkeer.

Van de 12- tot 17-jarigen luistert naar eigen zeggen driekwart naar muziek en gebruikt eveneens driekwart de telefoon tijdens het fietsen. Het percentage bij meisjes is nóg groter. Uit een enquête onder fietsers blijkt dat het gebruik van apparatuur tijdens het fietsen het risico op een ongeval met tenminste een factor 1,4 verhoogt. Het heeft het grootste effect op het fietsgedrag en wordt, zelfs bij heel lage snelheid,  ook als meest gevaarlijk ervaren. Het is te vergelijken met de risicoverhoging bij automobilisten die autorijden met een bloedalcoholgehalte van 0,50 promille. In verschillende andere landen is bellen op de fiets daarom al verboden.

In het bij uitstek FIETSLAND/NEDERLAND is dat nog NIET zo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s