GEBRADEN POLDERGANZEN

Al jarenlang groeit de ganzenpopulatie in Nederland.  Het water- en grasrijke Friesland is een walhalla voor de ganzen. Rundveehouders  hebben enorm last van de vraat- en schijtzucht van die beesten. De schade aan land en gewas is voor dit jaar begroot op € 18 miljoen. Even met de natte vinger gepeild: het ganzenoverschot, rijp voor afschot, is dit jaar om en nabij de 1.000.000 van dat gevogelte. Het afschieten, wegvangen, onklaar maken van de eieren en de te vergoeden schade kost de belastingbetaler steeds meer.

Nu zult u zich mogelijk met mij afvragen: “Wat gebeurt er met die dode beesten ? Gaan de lijken naar een destructiebedrijf, worden ze ingeblikt als voer voor kat en hond? Of komen ze terecht voor menselijke consumptie bij de grootgrutter terecht?”

Schiphol:  De ongebraden ganzen vliegen daar zomaar zonder vluchtgeleiding in het rond. Sinds 2005 is het aantal ganzen rond Schiphol vertienvoudigd tot 50.000. Om te voorkomen dat de knoeperts in de vliegtuigmotoren komen, worden elk jaar zo’n 10.000 ganzen weggevangen, vergast en bijna allemaal opgegeten. Er zijn ook stemmen opgegaan om de Nederlandse voedselbanken ermee te verblijden.

Ganzen zijn bijzonder dol op het waterrijke Friesland met enorme oppervlakten eiwitrijk gras, meren en moerassige gebieden. Van elke twee ganzen kiest er eentje ús heitelân als landingsterrein. En dat is drie keer meer dan Europa en Nederland ooit zijn overeengekomen. Alleen al de verwijderingskosten voor zo´n vogel van 3 tot 4 kilo bedraagt gemiddeld 9 euri. En ook bij de poelier kost een braadklare scharrelgans ook ongeveer € 9 . Waarom mag en kan als compensatie DE MENS i.p.v. kat of hond niet ook genieten van een brokje ganzenwildgebraad? Of tenminste van een vers GANZENEI ?

WAAROM NIET?  In de Middeleeuwen werd een gans bijna net zo veelzijdig benut als een varken. De veren werden gebruikt voor pijlen en om mee te schrijven. Ganzevet was niet alleen een zeer gewaardeerd kookvet, het werd ook gebruikt om leer in te vetten en als basis voor medicinale zalfjes tegen huidaandoeningen en reuma. En de rijkelui aten zich gans ongans aan de gans. Een gekookt of gebakken ganzenei werd toen niet versmaad.

De vogel kwam met Kerstmis op tafel, maar er waren ook andere dagen waarop speciaal geroosterde gans werd geserveerd, zoals op de dag van Sint Michiel (29 september) en met Pinksteren.

En waarom zou de mensheid kunstmatig kalkoenen fokken om ze met Kerst op tafel te zetten in plaats van deze natuurzuivere scharrelganzen? Vooruit dus, polderlanders, aan de slag met dit hernieuwde en erg gewilde exportproduct: de gegarandeerd loodvrije wilde gans, das ganze Jahr.  Das ganze problem erlöst.

Krokant gebraden gans

De BARBARIE-EEND uit Zuid-Frankrijk is ongeveer even zwaar als een  gans. De gans heeft met z’n stevige rozerode mager vlees eenzelfde “subtiel delicate wildsmaak”.  Maar zo’n diepvriesklont van dik drie kilo is voor ons echt teveel van het goede. Geef mij maar een stukje ganzenborst, gerookt of gebraden als filet of biefstukjes. Niet te versmaden is een forse ganzenbout, de rosbief ervan of rilette, pastrami, leverpaté of ragout, ganzengehakt. Tenminste als het gaat om een bout van een jong gansje, want de rest is ouwe taaie, alleen geschikt voor ganzensoep, misschien ganzengehakt of – pastei.

Hollands Wild. Onder dit label wordt ganzenvlees in verschillende vormen verkocht. Zo bestaat er ganzenham, droge worst van gans en zelfs kroketten en bitterballen van ganzenvlees. Al dit vlees komt van wilde ganzen die in Nederland zijn afgeschoten. De jagers staan al paraat.

Uit eigen ervaring: TURFGEROOKTE GANZEBORST is over-heerlijk. Maar ook de rest van de gans is lekker. De beesten komen in overvloed naar Friesland aangevlogen. De boeren willen ze wel schieten en de jagers kunnen ze wel schieten. De inwoners van ons land betalen al voor het afschieten, dus waarom gaan we er niet van genieten?

2015. Vanaf eind mei mogen van Europa ganzen worden vergast. De Provincie Fryslân vindt dat goed. Met het dodelijke broeikasgas CO2 *) De tot heden enige ganzenvanger, Duke den Hertog uit Lelystad gaat in de Jan Durkspolder van het natuurgebied De Alde Feanen van It Fryske Gea een paar honderd ganzen opjagen naar een vergassingsvrachtwagen. Uiteindelijk zouden er duizenden ganzen het loodje moeten leggen om gebruikt te worden voor menselijke en dierlijke consumptie. Maar de consumptieve verwerkingsmogelijkheid van de dode dieren én de “afzetmarkt” is er nog niet. Het heikele punt is, dat de beesten moeten uit hun rustgebied worden opgedreven naar de vergassingsruimte. Dat gebeurt in de korte ruitijd (enkele weken in juni) en dan zijn de ganzen mager, het vlees van mindere kwaliteit *). De vergaste ganzen gaan de neus voorbij van poelier Damstra in het Friese Woudswoude en wel naar de vaste poelier van Duke “Faunabeheer” (Pieter van Meel in Amsterdam). Voor de rest rest er nog de organische afvalverwerkingsindustrie SONAC in BURGUM.

*) info over CO2-gas vind je hier > http://CO2opslag.wordpress.com

*) STRESSGASGANS. Op vrijdag 5 juni 2015 zijn ongeveer 1050 grauwe ganzen, dus zo’n 1% van de overlast, 2 kilometer opgedreven naar de vergassingskamer. In veel te grote groepen ( de gestresste beesten vertrapten elkaar, de vergassingsruimte in de vrachtwagen was niet groot genoeg) van ca 350 werden ze vergast. Een forse vergassings-vergissing naar mijn mening.

Over het doden van ganzen met CO2 verscheen deze mini-docu van Rosanne Kropman en Jasper Juinen:   GANZENDOOD     Bekijk en huiver.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s