Een GROTE uitdaging…….(column)

Uitdaging voor Politici: 4 maanden leven op bijstandsniveau.

Ons land is in rep en roer. Dagelijks lezen we over bezuinigingen, armoede, schulden, dakloosheid en ga zo maar verder. Het is crisis en dat merken we bijna allemaal wel.

Daarom ben ik verbijsterd dat er vanuit ons kabinet zo weinig empathie en compassie uitgaat. Met name voor mensen die uitkeringsgerechtigd zijn. Ik zie maar bitter weinig initiatief, in positieve zin, en al helemaal geen medeleven. Het is (volgens “Den Haag”) alsof we maar zeurende en verwende kinderen zijn. Misschien is dat ook wel zo. Maar dat neemt niet weg dat de problemen erger worden en we NU moeten gaan handelen om nóg erger te voorkomen.

Om de politici in Den Haag te prikkelen heb ik een uitdaging bedacht: vier maanden lang leven op bijstandsniveau. Vier maanden de tering naar de nering zetten en rondkomen van 50 euro per week. Vier maanden geen luxe. Vier maanden geen lunches en diners. Vier maanden niet shoppen. Maar wel vier maanden naar de voedselbank en vier maanden lang optrekken met de “onderkant” van onze maatschappij. Vier maanden elke dag een paar uur spenderen op een daklozenopvang of andere instelling zou ook sieren.

Ik heb geen illusies en ik denk dat geen enkele politicus deze uitdaging aan wil gaan. Of beter gezegd; aan durft te gaan. De zelfkant van het bestaan is namelijk hard en confronterend. En de veiligheid en vanzelfsprekendheid van een goede positie in het leven is iets wat je niet gauw loslaat. Ik snap dat wel.

En toch hoop ik dat mensen die graag verkondigen een rechtvaardiger Nederland te willen bouwen, bijvoorbeeld een Klijnsma of een Diederik Samsom, dit aandurven. Ik hoop dat juist deze mensen de uitdaging aangaan. Om eens van het pluche te komen en te kijken hoe het gaat met al die werklozen die nu slechts statistieken en cijfertjes zijn. Ik hoop dat politici ook eens hun gezichten zien en hun verhalen horen. Hoe het er echt aan toe gaat in Nederland. Het Nederland van de Kansarmen.

Mocht een politicus de uitdaging uit willen gaan, dan hoor ik het graag. Ik bied aan gedurende die vier maanden versobering te ondersteunen en de dialoog aan te gaan. En natuurlijk verhalen en tips uit te wisselen. Gewoon als mensen onder elkaar, zonder enige poespas.

SPELREGELS? Zie: http://bit.ly/1fVaQOt

Met vriendelijke groet,  Eli Huijgens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s