NEDERLAND IN COMA (1)

       In 2013 gebeurde er van alles in Nederland. En niet ten goede voor de meeste mensen. Hogere huren, belastingen en prijzen, lagere lonen, kinderbijslag lager, duurdere brandstoffen enzovoort.  Een kwart van de Nederlanders lukt het niet meer om de eindjes aan elkaar te knopen. Het inkomen reikt niet meer tot het eind van de maand. Steeds meer mensen raken in en komen niet uit de schulden.

Het gekke is dat die nedergang zelfs zonder schokkende protesten wordt geaccepteerd. Er zijn hier geen grote stakingen en massale protest-bijeenkomsten. En nóg gekker is het, dat bijna niemand zich afvraagt HOE dat alles is gekomen en wat de remedie is tegen die ellende. Bewindslieden van de regeringspartijen en hun meelopers bepalen dat er bezuinigd moet worden. En een terechte vraag WAAROM er beknot moet worden, blijft onbeantwoord.

   Het is alsof de Nederlanders kunstmatig in coma worden gehouden, of ze liggen te slapen terwijl ze intussen worden beroofd van een fors stuk welvaart en zekerheden. En dat die winterslaap ook niet voorbij is op een moment dat de kiezers opgeroepen worden om te kunnen stemmen voor een beter beleid.

Er is een berusting gaande: “het is nu eenmaal zo, we hebben het toch nog goed?” En bezuinigingen? Wen er maar aan is het motto: HET MOET.

WEN ER MAAR AAN

Tja, een volk in coma, laat zich willoos uitkleden. Want intussen worden de inkomensverschillen steeds groter, wordt menskracht verknoeid en een enorm kapitaal verspild aan ontoereikende maatregelen. De “politiek” zal het wel even regelen. Maar: het blijkt dat de politiek de onderliggende oorzaken van de diverse crisissen niet weet aan te pakken en kiest voor de gemakkelijkste uitweg: MEER VRAGEN EN MINDER DOEN. En zo teert Nederlands welvaart en het welzijn geleidelijk weg.

WEN ER MAAR AAN

Een enkeling trekt nog aan een dood paard, roept in de woestijn, vecht tegen windmolens. En de rest zuipt zich comatisch, laat zich afleiden met “brood en spelen”. Ja, we verknallen als particulier ook heel wat, zo eindejaars. Of we vreten ons zo mogelijk vet en vadsig, wentelen ons in zelfmedelijden en het zichtbare besef, dat het in de rest van de wereld niet beter maar meestal erger is.                                                                   Anna Liese

WEN ER MAAR AAN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s