EIBERLEED

Op een terechte vlucht voor de harde, koude wind en Noordelijke natheden vierden mijn vrouw en ik onze vakantie in Portugal. Na een week luieren in onze zwembroekjes op het warme strand van de Algarvische Praia d’Oura trokken we met een huur-autootje de Alentejo binnen. Wat een verschil. Vantussen de zich volvretende volgevreten Engelse pafzakken op de toeristen-kermis was de atmosfeer van het golvende, bijna lege achterland een ware verademing. Na een logies in een vissershutje aan de winderige Zuidwestkust (nabij een plaatsje met de naam Tisniks of zoiets) en een bijna onbetaalbare overnachting in een Poehada verzeilden we op een landgoed van langgeleden geëmigreerde Hollanders.

Het bleek een immens groot terrein, deze Quinta van de jonkheer ‘Van Voor naar Achter en van Hier tot Gunder’. Het gebied bleek het allereerst, dus allerlangst bewoonde gebied van Europa. In de oertijd (zo’n 60.000 jaar geleden) vertelde de freule, was de omgeving zelfs veel dichter bevolkt dan nu. Met rondom vele ‘hunebedden’, ‘menhirs’, vroeger verklaarbaar bewoonde maar nu onbewoonbaar verklaarde grotten. Op dit moment wemelt het er hoofdzakelijk van de ooievaars. Alleen al rondom hun “boerderij” vind je al acht broedpalen met jonkies. Twee nesten waren helaas onbevlogen. Hoogstwaarschijnlijk omdat de naboer een onkruidbestrijdingsmiddel eronder had rondgestrooid. Daar waren de muisjes aan doodgegaan en toen legden logischerwijs ook de ooievaar-kuikens het loodje.

In ons koude kikkerlandje hadden de ooievaarkuikens het inmiddels ook niet zo best. Dit vanwege dezelfde ijzige, harde winden en de bijbehorende Noordelijke nattigheden. Er hipte en kroop genoeg kuikenvoer tussen de zompige zoden, maar het punt is dat de ouders probeerden om hun jonkies droog en warm te houden door op het nest blijven. En zo verhongerden de beestjes.

Nu zijn ooievaars kortelings wel naar het Noorden gelokt, maar om dat aangegroeide bestand hier op peil te houden zijn er per nest jaarlijks wél 2-3 jongen nodig. En dat lukt dus niet elk jaar. De slimste eibers vlogen daarom wat minder ver van hun overwinteringsplekkie in Afrika om lekker bijtijds in het warme Zuid-Europa te gaan nestelen. Aan een stommiteit zoals de vergiftiging van een leefomgeving valt tenslotte wel wat te doen, maar aan het klimaat niet. HV

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s