Betrekkelijk, achterlijk of gewoon achter?

De regisseur Theo van Gogh werd in 2004 op gruwelijke wijze vermoord nadat hij de Islam als een achterlijke cultuur had bestempeld.

– Op mijn website FANvanFRIESLAND zijn inmiddels ruim 150 afleveringen verschenen over De curieuze en gruwelijke geschiedenis van de Friezen http://www.fanvanfryslan.nl/?s=De+curieuze+en+gruwelijke+geschiedenis+van+de+friezen
Die geschiedenis komt neer op een onophoudelijke serie kommer en kwel. Keer op keer werden de Friezen aangevallen door Noormannen, Hollandse roofridders en roofbisschoppen. Keer op keer werden massa’s Friezen met godsdienstige doctrines verlokt om mee te doen aan roof- en moordtochten naar het “Heilige Land”.

Keer op keer werden de Friese landen door woeste zeeën of wassende rivieren overstroomd of kwamen blank bij onophoudelijke zware regenval. Landerijen en oogsten gingen verloren en het vee verdronk. Steeds was er hongersnood met een pestgolf als gevolg.
Vijftien honderd jaar lang was Friesland geheel of deels onbedijkt of de dijken waren te zwak. Machtswellust van de rijken veroorzaakte onderlinge strijd . Gebrek aan organisatie veroorzaakte een steeds dreigende kans op rampen waarbij per calamiteit duizenden, soms tienduizenden mensen omkwamen.

De Godsdienst heeft in mijn visie een belangrijke rol gespeeld: soms ten goede maar meestal ten kwade. Heden ten dage wordt de ellende uit de ganse wereld breed uitgemeten. Niet alleen over aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, tsoenami’s en rivier-overstromingen, oorlogen vanuit godsdienstige of economische motieven. Daarbij blijkt dat de relatieve rust , welvaart en democratie in de westerse wereld in schril contrast staat tot de armoe, ellende en onvrijheid in veel landen daarbuiten.

Maar: de bevolking in Westerse landen hoeven zich echt niet beter te voelen en voor te doen dan die uit andere gebieden. Want hier in de delta waren eertijds de omstandigheden dus precies zo ellendig als nu elders. Daar is men niet achterlijk, maar gewoon achter. Touché.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s